רטינופתיה נסיובית מרכזית
Central serous chorioretinopathy - CSCR
מה זה CSCR?
רטינופתיה נסיובית מרכזית, (Central Serous Chorioretinopathy (CSCR, מופיעה באופן טיפוסי בגברים בגילאי 20 עד 50, אך יכולה להתפתח גם בנשים או בגיל מבוגר יותר. ב-CSCR מצטבר נוזל מתחת לשכבת רשתית העין, שגורם להרמה ממוקמת של הרשתית. הרשתית הינה שכבת תאים מורכבת בדופן העין עם תפקיד קריטי בראיה (המרת אור לאיתות עצבי), ולכן פגיעה בה מתבטאת בהפרעות בראיה.
ב-CSCR הנוזל בעין מצטבר בגלל חדירות יתר ודליפה מכלי דם מתחת לרשתית מצד אחד, וכן בשל בעיה בספיגת הנוזל מצד שני. ברוב המקרים המחלה חולפת מעצמה תוך מספר חודשים והנוזל מתחת לרשתית נספג עצמונית (ללא צורך בטיפול). עם זאת, בכ- ⅓ מהמקרים המחלה חוזרת שוב ושוב או כלל לא חולפת והופכת לכרונית, כלומר הנוזל נשאר מתחת לרשתית לאורך זמן.
מה הם סימני המחלה?
המחלה גורמת לירידה יחסית פתאומית בחדות הראיה המרכזית ו\או לעיוות הראיה. ברוב המקרים CSCR מערבת את שתי העיניים, אך בצורה לא סימטרית (כלומר, תיתכן הפרעה יותר משמעותית בעין אחת ביחס לשנייה). במקרים בהם מרכז הראיה אינו מעורב, לא תהיה השפעה על חדות הראיה והמצב לא יהיה מורגש כלל.
סימנים שיכולים להעיד על התפתחות CSCR:
- ראיה עמומה יותר ("כמו בתוך ענן", "תחושת ערפל")
- כתם כהה במרכז הראיה
- תחושה שעצמים נראים רחוקים ממה שהם במציאות
- תחושה שעצמים גדולים או קטנים מהמציאות
מה הן הסיבות למחלה?
הסיבה להופעת CSCR אינה לחלוטין ברורה לקהילה הרפואית, אך לאורך השנים הוכח שרמות גבוהות בדם של הורמון בשם קורטיזול (סטרואיד טבעי) גורמות לחדירות יתר של כלי הדם ברשתית ולדליפה של נוזל מתחת לרשתית.
מחקרים הראו קשר בין המצבים הבאים להופעת CSCR:
סטרס: כשהגוף במצב של לחץ הוא מגביר הפרשה של ההורמון קורטיזול.
טיפול בסטרואידים: מתן סטרואידים בכל צורה (כדורים, זריקות, משאף, משחה וכו') יכול לגרום ל-CSCR.
תרופות נוספות שנמצא כי הן קשורות להופעת CSCR הינן תרופות לטיפול בבעיות זיקפה, טסטוסטרון, תרופות לטיפול בסרטן ועוד.
איך מאבחנים CSCR?
לצורך אבחנה יש לעבור בדיקה יסודית של קרקעית העין על ידי רופא עיניים, לאחר השמת טיפות להרחבת אישונים. בנוסף, צריך לבצע צילום של העין בשםOptical Coherence Tomography (OCT), אשר מדגים את שכבות הרשתית ברמה מיקרוסקופית ומראה את הנוזל התת רשתי שמצטבר ב-CSCR.
אמצעי הדמיה נוסף שנעשה בו שימוש במסגרת האבחנה של CSCR הינו צילום כלי דם של הרשתית fluorescein angiography)) בעזרת חומר ניגוד. צילום זה יכול להדגים את מקור כלי הדם הדולף ועוזר להבדיל בין CSCR לבין מחלות אחרות של הרשתית.
איך אפשר לטפל ב-CSCR?
ברוב המקרים, CSCR הינה מחלה שחולפת לבד תוך מספר שבועות עד חודשים ללא צורך בטיפול כלל, והראיה חוזרת להיות כפי שהייתה לפני כן.
במקרה ש-CSCR מופיעה תחת טיפול בסטרואידים או תרופות אחרות, יש לבדוק עם הרופא המטפל האם ניתן להפסיק את התרופה ולקחת טיפול חלופי.
כאשר הנוזל התת רשתי לא נספג תוך מספר חודשים או כאשר יש חזרות רבות של המחלה, יש לשקול טיפול. מטרת הטיפול הינה לעצור את הדליפה מכלי הדם ברשתית ובכך להפחית את הנוזל המצטבר מתחת לרשתית.
האפשרויות הטיפוליות כוללות:
טיפול בלייזר: במקרים מסויימים ניתן לטפל בכלי הדם הדולף (מוקד הדלף) בעזרת טיפול לייזר "חם".
טיפול פוטודינמי: טיפול בלייזר "'קר", שמטרתו לגרום לסגירה של כלי הדם הדולפים.
טיפול תרופתי.
אבחון מקצועי ומוקדם חשוב מאד כדי למנוע פגיעה קבועה בראיה.