ניוון מרכז הרשתית הקשור לגיל
Age-related Macular Degeneration - AMD

רשתית העין (רטינה) היא מבנה דק שממוקם בחלק האחורי של גלגל העין ומורכב משכבות שונות של תאים. השכבה העמוקה ביותר הינה שכבת קולטני אור (פוטו-רצפטורים), שבה אור שחודר לעין מומר לאות עצבי שמועבר למוח. האזור המרכזי של הרשתית מכונה "מקולה" והינו אחראי לראייה המרכזית.
ניוון מרכז הרשתית הקשור לגיל (AMD) הינו הסיבה הנפוצה ביותר לאיבוד ראייה בגיל השלישי. הוא משפיע על הראייה המרכזית, שקשורה בין היתר ביכולת לקרוא ולזהות פנים.

מה הן הסיבות למחלה?

AMD היא מחלה שמתפתחת לרוב אחרי גיל 60, אך יכולה להופיע גם מגיל 50.
גורמי סיכון להתפתחות המחלה, מלבד גיל מתקדם, הינם:

  • קרוב משפחה עם AMD
  • עישון
  • השמנת יתר
  • רמות גבוהות של כולסטרול בדם
  • מחלת לב

מה הם סוגי וסימני המחלה?

נהוג לחלק את מחלת AMD לשני תת-סוגים:

AMD יבש

סוג זה הינו נפוץ יותר ומהווה את מרבית המקרים. ב-AMD יבש, משקעים קטנטנים מצטברים מתחת לשכבת הרשתית, באזור המקולה. משקעים אלו מכונים "דרוזן" (לינק לתמונה AMD 1). זהו שלב מוקדם של המחלה ובראשיתו איננו מתבטא בפגיעה בראייה. עם הזמן, הרשתית באזור המקולה יכולה להפוך לדקה יותר ואז הראייה המרכזית נפגעת. התקדמות המחלה ה"יבשה" הינה איטית למשך שנים.

AMD רטוב
סוג זה של AMD פחות נפוץ, אך עלול לגרום להידרדרות מהירה ומשמעותית בראייה המרכזית. ב-AMD רטוב, יש היווצרות של כלי דם פגומים מתחת לשכבת הרשתית. כלי דם אלו נוטים לדלוף דם או נוזלים, שמצטברים בתוך מתחת לרשתית (AMD2) ועלולים לגרום להצטלקות המקולה. השלב ה"רטוב" יכול לגרום לסימנים כמו ראיית כתם מרכזי, טשטוש ראיה מרכזי, עיוות בראיה או ירידה בראיית צבע.

איך מאבחנים AMD?

מרבית המטופלים לא יודעים שיש להם AMD עד לשלב מתקדם של המחלה, בו הראייה נפגעת והם מתלוננים על הפרעה בראייה. לכן, חשוב להיבדק באופן קבוע על ידי רופא עיניים מומחה כדי לזהות סימנים מוקדמים של המחלה ולטפל בה בהקדם.
לצורך אבחנת AMD יש לעבור בדיקה יסודית של קרקעית העין על ידי רופא עיניים, לאחר השמת טיפות להרחבת אישונים. בנוסף, יש צורך בהדמייה של העין על ידי צילום בשםOptical Coherence Tomography (OCT), אשר מדגים את שכבות הרשתית ברמה מיקרוסקופית ומראה שינויים מוקדמים דוגמת דרוזן, הידקקות רשתית או הצטברות נוזל בתוך או מתחת לרשתית.
אמצעי הדמיה נוסף שנעשה בו שימוש במסגרת האבחנה של AMD רטוב הינו צילום מכוון של כלי הדם ברשתית fluorescein angiography)) בעזרת חומר ניגוד. צילום זה יכול להדגים כלי דם פגומים שדולפים.

מה הטיפול ל-AMD?

AMD יבש

נכון לכתיבת שורות אלו, אין טיפול לסוג היבש. עם זאת, הקפדה על אורח חיים בריא יכול להפחית את הסיכון ל-AMD או/ו להאט את התקדמות המחלה. בין היתר מומלץ על הצעדים הבאים:

  • הפסקת עישון
  • פעילות גופנית קבועה
  • איזון לחץ-דם ורמות כולסטרול בדם
  • תזונה עשירה בירקות ירוקים ובדגים (דיאטה "ים תיכונית")

במקרים מסוימים של AMD יבש מומלץ לנטול תוספי מזון שהוכח כי הם מאטים את קצב התקדמות המחלה. אחרי בדיקה קפדנית של הרשתית, רופא עיניים מומחה יכול לקבוע אם תוספי מזון מומלצים עבורך.

AMD רטוב

לאחר אבחנה של AMD רטוב יש להתחיל טיפול בהקדם האפשרי. הטיפול כולל הזרקות תוך-עיניות של תרופות ממשפחת Anti VEGF.
בעין שנפגעת מ-AMD רטוב יש פעילות מוגברת של מולקולה בשם Vascular endothelial growth factor (VEGF). מולקולה זו מעודדת היווצרות כלי דם פגומים מתחת לרשתית. תרופות שנוגדות VEGF מפחיתות את ההשפעה השלילית של מולקולה זו, ומאפשרות ספיגה של הנוזל והדם שדולפים מכלי הדם הפגומים. מטרת הטיפול היא בעיקר לעצור את התקדמות המחלה ולשמור על חדות הראייה. מכיוון שמדובר במחלה ממושכת (כרונית), בדרך כלל מומלץ על הזרקות חוזרות לתקופה ארוכה.
חשוב מאד להקפיד על מעקב וטיפול מסודר. עיכוב במתן ההזרקות או מעקב לא סדיר עלולים להוביל להידרדרות בלתי הפיכה בראייה. עם זאת, בעזרת זיהוי וטיפול מוקדם ניתן לשמר ואף לשפר את הראייה.

מטופלים יקרים,
המרפאה פועלת כרגיל בתנאים מוגנים ומותאמים.
לתיאום תור נא לפנות לטלפון מספר 03-6172582.
בברכה,
ד"ר דינה צור